Muut juhlatilaisuudet

Erityispukeutumista vaativat tilaisuudet

Akateemiset juhlatilaisuudet

Miehen akateeminen juhlapuku on frakki (ei voida korvata tässä tilaisuudessa tummalla puvulla). Päivätilaisuuksissa miehillä on musta liivi, tanssiaisissa ja päivällisillä valkoinen liivi.

Väitöstilaisuudessa tohtorin arvoa tavoitteleva mies pukeutuu frakkiin mustin liivein, nainen mustaan pitkään pukuun, jossa on umpinainen pääntie ja pitkät hihat.

Mikäli karonkkaan eli päättäjäisjuhlaan osallistuu pelkästään miehiä, frakin liivit ovat mustat. Jos tilaisuuteen osallistuu myös naisia, ovat liivit valkoiset ja myös taskuliinaa käytetään.

Promootiossa naismaistereilla on valkoinen pitkä iltapuku, jossa on umpinainen pääntie ja pitkät hihat. Samanlainen puku on miesmaistereiden seuralaisilla eli seppeleensitojattarilla. Naistohtorit pukeutuvat täyspitkään mustaan pukuun, jossa on pitkät hihat ja kiinteä pääntie. Miestohtorin naisseuralaisella on niin ikään pitkä musta puku ja mustat asusteet. Tohtorin asuun kuuluu hattu. Promootiotanssiaisiin naismaisterit ja seppeleensitojattaret voivat vaihtaa ylleen avokaulaisen valkoisen puvun ja naistohtorit mustan iltapuvun. Myös miestohtoreiden daameilla on musta iltapuku. Muut naisvieraat käyttävät värillisiä iltapukuja. Miesvierailla on frakki mustan liivin kanssa tai tumma puku. Promootioon liittyvissä juhlatilaisuuksissa promovoitavat naiset ja promovoitavien miesten seuralaiset käyttävät hansikkaita, jotka ovat valkoiset valkoisen puvun kanssa ja mustat mustan puvun kanssa. Myös muut asusteet ovat puvun värisiä.

Kutsukortissa on yleensä maininta juhla-asusta. Seuralaisten ja vieraiden pukeutumisesta annettavat ohjeet vaihtelevat jonkin verran, joten osallistujan on syytä tarkistaa ohjeet promootion järjestäjältä.

Häät

Suurissa häissä noudatetaan yleensä pukeutumisetikettiä tarkemmin kuin lähipiirin kesken vietetyissä pienissä häissä. Varminta on aina noudattaa perinteitä ja muistaa hyvät tavat. Jokainen hääpari haluaa omanäköisensä juhlan, joten vieraiden on suositeltua tiedustella kutsunantajilta epävarmassa tilanteessa, mitä pukeutumisen suhteen toivotaan.

Sulhanen pukeutuu tummaan pukuun, valkoiseen paitaan, ja luonnonsilkkinen solmio tai solmuke on hillitty. Iltahäissä sulhasen lisäksi myös morsiamen ja sulhasen isät sekä mielellään myös veljet pukeutuvat frakkiin. Frakki on etiketin mukainen sulhasen hääasu etenkin, kun häät alkavat kello 17.00 jälkeen. Suurissa päivähäissä sulhanen voi pukeutua sakettiin. Upseerit vihitään sotilaan juhla-asussa.

Bestman pukeutuu aina samoin kuin sulhanen. Samaa linjaa noudattavat myös lähisuvun miehet. Muut miesvieraat pukeutuvat usein tummaan pukuun, kun sulhanen ja lähisuku ovat saketeissa ja frakeissa.

Morsiamen perinteinen hääasu on pitkä valkoinen hääpuku huntuineen. Hiuksia koristaa diadeemi, kruunu tai kukkasomiste. Morsiuspuvun tulisi vanhan säännön mukaan olla pitkähihainen eikä se saisi olla hyvin avokaulainen. Jos puku on hihaton tai lyhythihainen, sen kanssa voi käyttää hansikkaita. Sukat ja kengät ovat valkoiset.

Kaasolla on päivähäissä yleensä vierailupuku ja isoissa iltahäissä pitkä juhlapuku ilman hattua.

Naisvierailla on päivähäissä vierailupuku, johon voi kernaasti kuulua hattu ja hansikkaatkin. Iltahäihin naisvieraat pukeutuvat miehen puvun mukaan: lähisuvun naisilla on pitkä juhlapuku, muilla pitkä tai lyhyt iltapuku. Puvun ollessa avonainen harteilla käytetään kirkossa huivia tai takkia. Sääntönä on, että vain morsian saa pukeutua häissä kokovalkoiseen, jotta voi erottua ja loistaa juhlassaan. Myös kokomustaan pukeutumista on syytä välttää, koska sitä pidetään kulttuurissamme suruvärinä.

Morsiustyttöjen vaaleat mekot soinnutetaan morsiamen asuun sopivaksi. Sulhaspojat ovat tummissa housuissa ja valkoisissa paidoissa, vanhemmilla pojilla on puku ja valkoinen paita.

Hautajaiset

Hautajaisiin pukeudutaan tilaisuutta ja omaisia kunnioittaen. Suomessa perinteinen hautajaisväri on musta. Mies pukeutuu mustaan tai tummaan pukuun, mustaan solmioon, valkoiseen paitaan ja mustiin kenkiin. Taskuliina on valkoinen. Päällystakki ja hattu ovat tummat ja kaulaliina joko musta tai valkoinen. Isoissa hautajaisissa käytetään joskus sakettia, jolloin käytetään mustaa liiviä ja solmiota.

Naisen surupuku on hillitty, umpinainen, pitkähihainen musta puku. Sukat, kengät ja hansikkaat ovat mustat ja lähiomaisella musta suruhattu harsoineen. Puku voi olla jakkupuku, leninki tai leningin ja jakun yhdistelmä. Koruja ei käytetä.

Tummat lasit ovat hyväksyttävä asuste sekä naisilla että miehillä.

Lapsille sopivia asuja ovat esimerkiksi tummansininen hame tai housut ja valkoinen paita sekä mustat kengät, tummansiniset tai pienimmillä valkoiset sukat.

Syntymäpäivät

Tasakymmeniä vuosia täyttävän syntymäpäivän kunniaksi järjestetään usein vastaanotto työpaikalla, juhlahuoneistossa tai kotona.

Vieraat pukeutuvat vastaanotolle siistiin päiväasuun. Naisen varma valinta on jakkupuku. Kotelomekko lyhyen neuleen tai jakun kanssa sopii hyvin, eikä neuleyhdistelmäkään ole pois suljettu. Muodikkaat kengät ja laukku, koru tai huivi täydentävät asun vierailupuvuksi.

Miehet käyttävät tummaa pukua tai arkipukua.

Jos järjestetään juhlaillalliset ravintolassa, kutsukortissa on hyvä mainita pukeutumiskoodi. Tumma puku tai smokki on paikallaan. Nainen pukeutuu etiketin mukaisesti miehen pukua vastaavaan asuun: juhlavaan asuun tai iltapukuun.

Ylioppilasjuhla

Lakkiaisten pukeutumisessa ei ole sääntöjä, nuoret pukeutuvat usein kuitenkin hyvin yhtenäisesti. Ylioppilaslakkia käytetään koko päivän.

Tytöillä on yleensä vaalea jakkupuku, housupuku tai kotelomekon ja jakun yhdistelmä. Sirot sandaalit tai avokkaat vaatteiden sävyiset. Iltajuhlaa varten monet vaihtavat kevyempään juhlamekkoon.

Pojat pukeutuvat kokopukuun, joka voi olla tumma tai vaalea. Yhdistepuku, jonka osat ovat saman sävyiset, on hyvä vaihtoehto. Valkoinen kauluspaita, nuorekas solmio, nahkakengät ja saman sävyiset sukat täydentävät kokonaisuuden.

Ylioppilaan äiti pukeutuu useimmiten jakkupukuun, mekkoon tai mekon ja jakun yhdistelmään. Asua voi juhlistaa hatulla muttei ole välttämätön. Äiti käyttää yleensä myös rintaan kiinnitettävää lyyraa. Ylioppilaan isä pukeutuu vaaleaan tai tummaan kokopukuun.

Lähin suku pukeutuu juhlavasti, ja lapsivierailla voi olla yllä sama juhlava vaatekerta kuin esimerkiksi koulun juhlissa.

Päättäjäiset ja valmistumiset

Opintojen taitekohdat ovat oiva tilaisuus harjoitella hyvin pukeutumisen taitoa –  sitä tarvitaan myöhemmin elämässä. Koulujen päättäjäisiin ja valmistujaisiin pukeudutaan vuodenajan mukaisiin juhla-asuihin.

Pojilla on lukukauden päättäjäisissä suorat housut ja kauluspaita. Valmistujaisissa käytetään pukua. Jalassa on nahkakengät.

Tytöt ja nuoret naiset pukeutuvat mekkoihin, hameen ja puseron yhdistelmiin, jakkupukuihin tai housupukuihin sekä sandaaleihin.

Vastavalmistuneen kunniaksi pidettävissä juhlissa isäntäväki ja vieraat pukeutuvat samaan tyyliin kuin ylioppilasjuhliin: kevyen juhlavasti.

Rippijuhlat

Rippijuhlaan kutsutut vieraat pukeutuvat juhlavasti vierailupukuun. Tilaisuus on perinteikäs ja perustaltaan uskonnollinen, joten hillitty linja on parempi kuin kirkkaat värit.

Rippijuhlat ovat nuoren ensimmäinen askel aikuisuuteen. Rippilapset pukeutuvat kirkossa pitkään albaan, joka jättää vain kengät näkyviin. Kenkien tulee olla tilaisuuteen sopivat, lenkkitossut eivät ole soveliaat.

Tytöllä voi olla mekko tai ensimmäinen jakkupukunsa. Asun ei ole suotavaa olla läpinäkyvä, liian paljastava tai kimalteleva.

Pojalla voi olla kauluspaita ja housut tai mieluiten tumma puku tai tumma takki-housut-yhdistelmä.

Kastejuhla

Kaste on iloinen, mutta arvokas lähisukulaisten ja ystävien kokoontuminen. Tilaisuuteen pukeudutaan juhlaviin vaatteisiin. Paljastavaan tai kokomustaan asuun pukeutuminen ei ole soveliasta.

Juhlan päätähti puetaan valkoiseen tai pastellinsävyiseen kastemekkoon. Tyttövauvan mekkoon solmitaan usein vaaleanpunainen ja pojan mekkoon vaaleansininen rusetti.

Teatteri

Teatteriin sopii arki-iltana siisti työasukin. Tyylisi tuntien voit pukeutua rohkeastikin. Uusi työasu voi saada ensiesiintymisensä teatteri-illassa. Jakkupuvut ja mekot saa juhlaviksi huiveilla ja koruilla. Siroilla kengillä saa juhlavuutta. Teatterissa ei käytetä hattua, ja laukun tulisi olla siro ja pieni.

Ooppera

Oopperassa käynti on erinomainen tilaisuus pukeutua kauniisti ja juhlavasti arjen keskellä. Huolellinen valmistautuminen iltaan nostaa mukavasti tunnelmaa. Oopperan ensi- tai gaalailta edellyttää juhlavaa pukeutumista. Miehellä tumma puku ja smokki ovat sopivia asuja. Naisen valinta on pitkä tai lyhyt iltapuku. Vaatteet saavat olla näyttäviä ja laadukkaita. Hillitty eleganssi on varmempi kuin räiskyvä erikoisuus. Korkea laatu on tyylikkyyden takuu, neutraali väri ja klassinen linja on aina turvallinen.