Yleisohjeet pukeutumiseen

Tyylikäs pukeutuminen ei tarkoita tylsää

Elintason nousu ja kansainvälistyminen ovat aiheuttaneet sen, että yhä useammassa yhteydessä tarvitaan tietoa oikeasta tavasta pukeutua juhlaan. Frakki, smokki, saketti ja tumma puku ovat selkeitä vaihtoehtoja, mutta niiden käyttötapoja ei kuitenkaan sovi sekoittaa keskenään.

On myös muistettava, että miehen juhlapuku määrää myös naisen pukeutumisen. Naisen asun juhlavuus ja helman pituus määräytyy alkamisajan mukaan. Vasta kello 18 jälkeen alkavissa juhlissa voi käyttää pitkää iltapukua, mikäli se juhlan luonteeseen sopii.

Juhlatilaisuuksiin lähetetään yleensä kutsukortti, jossa on tarkka maininta korrektista pukeutumisesta. Tyylikäs pukeutuminen on merkki siitä, että arvostaa ympäristöään. Juhlava, huoliteltu pukeutuminen on kohteliaisuus yksityisen juhlatilaisuuden isäntäväelle tai virallisen vastaanoton järjestäjille.

Tyylikäs pukeutuminen ei tarkoita sitä, etteikö voisi valita persoonallisia ja värikkäitäkin asuja, kunhan vain perusasiat ovat kohdallaan.

Etiketin mukaan pariskunnan tulee olla pukeutunut samantasoisesti.

Valmistauduttaessa juhlatilaisuuteen on riittävän ajoissa huolehdittava, että juhlassa käytettävät vaatteet ovat puhtaat ja huolletut. Pukujen, paitojen ja muiden asusteiden tulee olla puhtaita ja silitettyjä, sillä ryppyiset vaatteet antavat huonon vaikutelman.

Käytön jälkeinen puvun perushuoltoon kuuluu tuuletus, mutta likaantunut puku on suositeltavaa toimittaa pesulaan. Tarvittaessa voi kääntyä vaatturin puoleen, joka hoitaa huoltotoimenpiteet.

Klassisesta puvusta sanottua

Vakavaan tilaisuuteen sopivan puvun värit ovat musta, sininen ja harmaa. Tiukkasääntöisessä liikemaailmassa ruskea sopii vain vapaa-aikaan ja maaseutuharrastuksiin, maanvärinen puku lähelle maata, jolta se myös näyttää.

Miehen asu määrää naisen pukeutumisen. Jos miehellä on esimerkiksi frakki, pukeutuu nainen aina pitkään juhlapukuun.

Ennen klo 18:00

Mies

Tumma puku *

Saketti *

Frakki **

Nainen

Vierailupuku *

Juhlava pitkähihainen, lyhyt asu, hattu ja hansikkaat *

Juhlava pitkähihainen, musta pitkä juhlapuku, hattu ja käsineet **

* Viralliset vierailut, kongressit, avajaiset, onnittelukäynnit, häät, lakkiaiset, hautajaiset, laitosten vihkiäiset, cocktailtilaisuudet

** Akateemiset juhlatilaisuudet

Klo 18:00 jälkeen

Mies

Tumma puku *

Smokki / 

tumma puku **

Frakki 

(valkoinen liivi) ***

Nainen

Vierailupuku, juhlava leninki tai housuasu *

Iltapuku tai pikkumusta, pitkä, nilkkapituinen tai lyhyt, juhlava housuasu **

Juhlapuku, pitkä, upea gaala-asu ***

* Avajaiset, päivälliset, perhekutsut, teatteri

** Päivälliset, illalliset, ensi-illat, (häät)

*** Häät (alkaen klo 17:00, frakki myös lähisukulaisilla), suuret päivälliset, juhlakonsertit, juhlanäytännöt, Suomen Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto

Kansainvälisiin juhlatilaisuuksiin pukeutuville:

SuomiRuotsiEnglantiRanskaSaksa
frakkifrack, högstidsdräktwhite tie, evening dresshabit, frac, tenue de soirée, cravate blancheFrack
kunniamerkitmed ordnarwith medals and decorations and decorationsavec décorationsmit Orden
tumma pukumörk kostym, mörk kavaj dark suit, lounge suit, business suit (am.)costume sombre, tenue sombre, veston sombredunkler Anzug
smokkismokingblack tie, dinner jacket, tuxedo (am.)cravate noirSmoking
sakettijackettmorning coat, cutawayjaqetteJackett Cut
arkipukuinformell kavaj, kavajinformaltenue de villeStrassenanzug

Kunnia- ja ansiomerkit

Kunnia- ja ansiomerkkejä on kolmenlaisia: virallisia, puolivirallisia ja yksityisiä. Kunniamerkkejä annetaan tunnuksena valtion ja yhteiskunnan palveluksesta. Kunniamerkkejä myöntäviä virallisia ritarikuntia ovat: Vapaudenristin ritarikunta (VR), Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta (SVR), Suomen Leijonan ritarikunta (SL) ja Pyhän Karitsan ritarikunta (PKR). Ritarikuntien suurmestari on tasavallan presidentti. Kunniamerkeistä päättää tasavallan presidentti ritarikuntien avustuksella.

Virallisia kunniamerkkejä, joita voidaan kantaa kaikissa kunniamerkkitilaisuuksissa:

  • Vapauden Ristin ritarikunnan kunniamerkit
  • Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkit
  • Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkit
  • tasavallan presidentin myöntämät kunniamerkit
  • valtioneuvoston jäsenten myöntämät kunniamerkit
  • puolustusvoimain komentajan myöntämät kunniamerkit
  • sotien muistomerkit
  • muun isänmaallisen toiminnan ansiomerkit, joita kannetaan sotilaspuvussa

Puolivirallisia kunniamerkkejä, joita voidaan kantaa kaikissa kunniamerkkitilaisuuksissa:

  • Suomen ortodoksisen kirkon myöntämät kunnia- ja ansiomerkit
  • Suomen Kuntaliiton myöntämät kunnia- ja ansiomerkit
  • Keskuskauppakamarin myöntämät kunnia- ja ansiomerkit
  • Suomen Talousseuran myöntämät kunnia- ja ansiomerkit
  • Helsinki-mitali

Yksityisiä ansiomerkkejä on monilla järjestöillä ja yhteisöillä, kuten yrityksillä, ammattiliitoilla ja ylioppilaskunnilla. Yksityisiä ja yhteisöjen myöntämiä ansiomerkkejä kannetaan ainoastaan niiden omissa tilaisuuksissa.

Milloin käytetään?

Kunniamerkkien käytöstä mainitaan kutsussa. Niitä voi käyttää myös perhejuhlissa, kuten häissä, syntymäpäivillä, hautajaisissa, ylioppilas- ja valmistujaisjuhlissa. Kunniamerkkien käyttö edellyttää tilanteelta aina juhlavuutta.

Tilaisuuksia, joissa sopii käyttää virallisia ja puolivirallisia kunniamerkkejä, ovat esimerkiksi tasavallan presidentin virkaanastujaiset, valtiovierailuun liittyvät vastaanotot ja korkean tason juhlat, juhlat, joissa tasavallan presidentti tai vieraan maan valtionpäämies on läsnä, juhlatilaisuudet pääministerin tai ulkoministerin luona ja viralliset tilaisuudet ulkomaisen edustuston päällikön luona.

Virallisia ja puolivirallisia kunniamerkkejä käytetään myös promootioissa, riemujuhlissa, seurakunnan ja suurten kansalaisjärjestöjen merkkipäivien päätilaisuuksissa ja suurina kansallisina juhlapäivinä järjestetyissä tilaisuuksissa. Monet puolustusvoimiin liittyvät vuosijuhlat, kunniakäynnit ja kunniavartiot edellyttävät niin ikään kunniamerkkien käyttöä.

Yksityisiä ansiomerkkejä käytetään vain yhteisöjen omissa tilaisuuksissa ja perhepiirissä.

Ylemmän luokan ansiomerkin saanut ei enää käytä aikaisemmin saamaansa alemman luokan ansiomerkkiä. Käytännössä tämä koskee vain suurristiä sekä komentaja- ja ritarimerkkejä. Pro Finlandia -mitalia ja SVR:n kaikkia kolmea mitalia voidaan kantaa yhdessä saman ritarikunnan korkeamman kunniamerkin kanssa.

Minkä puvun kanssa?

Miehet käyttävät rinnassa kannettavia kunniamerkkejä frakin, tumman puvun, kansallispuvun, papillisen virkapuvun tai sotilasvirkapuvun kanssa, kun tilaisuuden järjestäjä sitä toivoo. Naiset kiinnittävät kunniamerkit miehen pukua vastaaviin asuihinsa.

Frakin kanssa voi käyttää kaikkia kunniamerkkejä. Tumman puvun kanssa käytetään vain rinnassa kannettavia merkkejä, kaulassa kannettavaa komentajamerkkiä ja yhtä rintatähteä. 1. luokan komentajamerkin saanut ei käytä tumman puvun kanssa kaularistejä. Tumman puvun kanssa ei käytetä suurristin nauhaa.

Frakin ja smokin kanssa voi käyttää myös pienoiskunniamerkkejä, jotka kiinnitetään laatassa vasempaan kauluskäänteeseen napinläven kohdalle.

Tumman puvun kanssa miehet käyttävät vain alkuperäisiä kunniamerkkejä, mutta naiset voivat käyttää tummaa pukua vastaavassa asussaan pienoiskunniamerkkejä.

Smokin ja naisen iltapuvun kanssa sallittuja ovat ainoastaan pienoiskunniamerkit.

Arkipuvussa voidaan käyttää rinnassa kannettavia kunniamerkkejä, kun kysymyksessä on sotaveteraanien juhla.

Rintamapalvelusta osoituksena saatua tammenlehvää voi käyttää sekä arki- että juhlapuvussa, myös silloin, kun käytetään varsinaisia kunniamerkkejä. Se kiinnitetään puvun takin käänteeseen.

Kunniamerkkien kanssa ei käytetä rintataskuliinaa.

Kunniamerkkien kiinnitys

Nauhassa riippuvat kunniamerkit sijoitetaan rinnan vasemmalle puolelle rintataskun kohdalle vaakasuoraan siten, että nauhojen yläreuna on noin kaksi senttiä takinkäänteen napinläven alapuolella. Merkit kiinnitetään laattaan, jos niitä on enemmän kuin yksi. Merkit järjestetään laattaan arvon mukaan siten, että korkein merkki on lähimpänä vartalon keskilinjaa. Kunniamerkkirivin alkupää voi olla myös kauluskäänteen päällä,  ja merkkien nauhat olla limittäin, elleivät ne mahdu vierekkäin. Ulkomaalaiset kunniamerkit kiinnitetään suomalaisten merkkien alapuolelle.

Ruusukenauhassa ja ilman nauhaa kiinnitettävät kunniamerkit kiinnitetään nauhassa riippuvien merkkien alapuolelle. Nauhattomat kunniamerkit ovat rintatähtien alapuolella. Valtion virka-ansiomerkki kannetaan kuitenkin nauhakunniamerkkien yläpuolella.

Naiset kiinnittävät kunniamerkkinsä vastaavaan kohtaan kuin miehet.

Suurristit ja rintatähdet

Suurristien nauhat kulkevat frakin oikealta olalta vasemmalle kupeelle. Tasavallan presidentin tai vieraan valtiopäämiehen ollessa läsnä kulkee nauha liivin päällä, muissa tilaisuuksissa nauha kulkee liivin alla. Frakkia vastaavassa naisen juhlapuvussa nauha kulkee puvun ylitse oikealta olalta vasemmalle kupeelle.

Rintatähdet kiinnitetään rinnassa kannettavien kunniamerkkien alapuolelle siten, että korkein on ylimpänä. Kerralla käytetään korkeintaan neljää rintatähteä.

Kaularistin nauha kulkee frakissa solmukkeen nauhan päällä, tummassa puvussa paidankauluksen alla. Nainen kiinnittää komentajaristinsä ruusukkeen kanssa muiden kunniamerkkien yläpuolelle. Tummaa pukua vastaavassa puvussa nainen käyttää vain yhtä rintatähteä.

Frakin kanssa voi käyttää kahta kaularistiä, tumman puvun kanssa vain yhtä rintatähteä, ei kaularistiä.

Keskuskauppakamarin ansiomerkit

Keskuskauppakamarin ansiomerkeillä on puolivirallinen asema,  ja niitä käytetään etenkin oman työnantajan tilaisuuksissa ja perhejuhlissa. Ansiomerkki kiinnitetään puvun vasempaan rintamukseen valtiollisten kunniamerkkien alapuolelle. Yksin käytettäessä sen silkkiruusukkeen kärjet tulevat taskunkäänteen alalaidan kohdalle. Merkin keskiviivan tulee osua taskun keskilinjaan. Käytettäessä samaan aikaan useita ansiomerkkejä vuosiluvultaan suurin kiinnitetään lähimmäksi vartalon keskilinjaa.

Ansiomerkin pienoismerkkiä käytetään arki- ja työasussa. Arkimerkki kiinnitetään puvuntakin tai jakun vasempaan kauluskäänteeseen. Naiset kiinnittävät merkit pukuunsa vastaavaan kohtaan kuin miehet.

Akateemiset kunniamerkit

Akateemisilla kunniamerkeillä tarkoitetaan yliopistojen ja ylioppilasyhteisöjen myöntämiä kunnia- ja ansiomerkkejä, joita käytetään vain yliopistojen ja ylioppilasjärjestöjen juhlissa. Jäsenneuloja, hallitusneuloja tai muita järjestöjen rintaneuloja ei yleensä käytetä juhlapuvussa, mutta järjestöjen ohjeet tästä vaihtelevat.

Muut arvomerkit, tunnukset ja pinssit

Yksityisten kansalaisjärjestöjen, yhdistysten, keskusliittojen ja ammattiliittojen epävirallisia kunniamerkkejä käytetään yhteisön omien juhlien päätilaisuuksissa ja perhejuhlissa. Epäviralliset kunniamerkit kiinnitetään rintataskun kohdalle puvun vasemmalle puolelle.

Ylioppilaan äidin lyyra on esimerkki epävirallisesta merkistä, jonka käytöstä ei ole annettu virallisia ohjeita. Se kiinnitetään puvun vasempaan rintamukseen. Lyyria voi olla rivissä yhtä monta kuin perheessä on ylioppilastutkinnon suorittaneita lapsia.

Yritysten ja yhteisöjen tunnusneulat ja pinssit kiinnitetään puvun takin käänteeseen vasemmalle puolelle. Naiset kiinnittävät ne leninkiinsä vastaavaan kohtaan. Näitä merkkejä ei käytetä kunniamerkkien kanssa.

Solmiosolmut

Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Ascot- ja solmukesolmut

Erilaisia paitakauluksia