Työelämän luottovaate

Mies käyttää oikeaoppisesti asustettua pukua silloin, kun kutsukortissa mainitaan arkipuku. Työelämässä edellytetään usein puvun käyttöä, joten näin pukeutuneena mies voi päiväaikaan mennä mihin tilaisuuteen tahansa.

Perinteiset arkipuvun värit ovat harmaa ja sininen. Yksiväristen kankaiden rinnalla käyvät myös raidat ja hillityt ruutukuosit. Tyylikkäimmillään puku on ohutta, laadukasta villakangasta. Virallisissa tilaisuuksissa puvuntakki pidetään aina päällä myös kesällä. Jos takki riisutaan, tekee isäntä sen ensin.

Puvuntakki voi olla joko yksi- tai kaksirivinen. Perinteinen arkipuvun paita on valkoinen, vaaleansininen tai kuosiin kudottu, ohutraitainen puuvillapaita. Näiden ohella käytetään kausittain vaihtuviin muotiväreihin sävytettyjä paitoja.

Solmion tulee olla väriltään tummempi kuin paita ja erivärinen kuin puku. Solmio muuttuu muotivirtauksien mukana, mutta perinteinen pienikuvioinen silkkisolmio on aina turvallinen valinta. Taskuliinalla saa erilaista ilmettä kokonaisuuteen. Solmion tilalla voi käyttää solmuketta. Käytettäessä vyötä on se saman sävyinen kenkien kanssa. Harmaiden ja sinisten pukujen kanssa sopivat parhaiten mustat kengät, vaihtoehtoisesti käyvät myös ruskeat kengät. Sukat ovat kenkien väriset tai astetta tummemmat kuin puku. Sukkien tulee olla niin pitkät, etteivät paljaat sääret vilku istuessa – polvisukat käytännössä.

Arkipuvun kanssa käytetään vähintään puvun takin peittävää, mieluiten kuitenkin täyspitkää takkia. Tumman takin kanssa käytettävä kaulaliina on tummansininen, harmaa tai viininpunainen, yksivärinen tai kašmirkuvioitu. Mustat, ruskeat tai harmaat käsineet. Arkipuvun kanssa käytetään hattua, myös turkispäähine käy.

Naisen asu

Kun kutsussa lukee arkipuku, nainen pukeutuu tuolloin jakkupukuun tai tyylikkääseen, korkealaatuiseen neuleeseen tai neuletakin ja puseron yhdistelmään ja hameeseen. Jakkupuvun materiaaleiksi kannattaa valita mahdollisimman laadukkaita kankaita sekä hillittyjä ja neutraaleja värejä.  Tummansininen, siniharmaat, harmaat, ruskeat ja beiget sopivat hyvin. Mustaa kannattaa käyttää harkitusti, koska se ei ole klassinen arkipuvun väri. Peruspuku kannattaa hankkia kolmiosaisena. Suomessa housuasu on sallittu arkena yleisesti, mutta virallisimmissa tilaisuuksissa ja ulkomailla on hyvä pitäytyä perinteisessä jakkupuvussa. Kotelomekon ja jakun yhdistelmä sopii arkipukunakin. Se on helppo asustaa tilanteisiin sopivaksi, ja se muuntautuu korujen, käsilaukun ja kenkien avulla vaikka iltatilaisuuteen sopivaksi. Jakkupuvun kanssa käytettävä pusero voi olla vaalea tai persoonallisempi ja värikäskin, mutta läpinäkyvyys ja paljastavuus ei ole suotavaa.

Kenkinä jakkupuvun kanssa etenkin työkäytössä käyvät käytännölliset avokkaat. Kenkien korko ja väritys on hyvä valita tilanteen ja asun mukaan. Sukkahousut ovat joko ihon, kenkien tai puvun väriset. Kengät eivät ole koskaan vaaleammat kuin sukkahousut.

Sopivia päällystakkeja ovat ulsteri ja trenssi.