Vaatturiliikkeen valitseminen

Mitä asioita tulee ottaa huomioon vaatturia etsiessä

Miten valita vaatturi ja mitä kannattaa huomioida pukua tilatessa

Tässä on kerrottu mitä kannattaa ottaa huomioon, kun alkaa suunnittelemaan puvun hankintaa vaatturilta. 

Aluksi muutamia yleisiä seikkoja. Suomessa vaatturikunta on melko pieni ja vaatturit toimivat yksin omissa liikkeissään. Vaatturi hoitaa kaiken itse; puvun suunnittelusta, kaavojen valmistuksen sekä puvun valmistuksen alusta loppuun asti.

Ulkomailla tilanne on usein toisin. Siellä on vaatturiliikkeitä, joissa on erikseen myynti- ja mittaushenkilöt. Nämä vaatturit ottavat mitat ja suunnittelevat puvun asiakkaan kanssa sekä tekevät myös sovitukset. Itse puku valmistuu eri henkilön toimesta joko liikkeen työpajassa monen eri vaatturin tekemänä tai aivan muualla. Liikkeet teettävät osan töistä ulkopuolisilla työpajoilla ns. alihankintana, joskus jopa kokonaan toisessa kaupungissa tai maassa. 

Kumpi on sitten parempi, sitä on vaikea sanoa. Alusta loppuun prosessin vievällä vaatturilla on se etu, että kun hän itse myös valmistaa puvun, on hän nähnyt vaatteen asiakkaan päällä ja tietää valmistusvaiheessa ottaa huomioon asiakkaan vartalon vaatimia seikkoja.

Vaatturia valitessa kannattaa selvittää seuraavia asioita:

Missä puku valmistetaan

Paikan päällä vai jossain muualla.

Minkälainen rakenne pukuun tulee

”Full canvas” eli ilman liimakangasta, joka on paras rakenne. Takin etuosan kangas säilyttää näin luonnollisen laskeutuvuuden ja on hengittävä ja puvun takki tuntuu myös päällä kevyelle, riippuen tietysti kuinka vahva canvas-rakenne takkiin on tehty.

”Half canvas” eli liimakangas ja puolikas rintaliina rakenne. Tässä rakenteessa rintaliina jatkuu takin kauluskäänteelle asti ja antaa kauluskäänteelle jo kauniin rullauksen.

Liimakangas rakenne, jossa takin etuosa on tuettu siihen kiinni liimattavalla tukikankaalla ja mahdollisella pienellä rintaliinalla, joka on valmistettu canvas- kankaasta. Tämä on kaikkein nopein ja helpoin tapa tukea takin etuosa. Käytetään enimmäkseen mitta- ja valmispuvuissa, harvemmin räätälintyönä tehdyssä puvussa, jollei materiaali sitä erikseen vaadi.

Kaikki vaatturipukuja myyvien liikkeiden puvut eivät ole automaattisesti irtoliinarakenteella valmistettuja. Lähes poikkeuksetta Aasian lomalta tuodut puvut ovat vahvasti liimatuettuja.

Minkälaisia materiaaleja pukuun käytetään?

Minkälaisia materiaaleja pukuun käytetään. Onko päällikangas laadukasta villaa, pellavaa, puuvillaa riippuen puvun käyttötarkoituksesta. Onko tukiliinat, taskupussikankaat, housun vyötärönauhan sisäpuoli luonnon materiaaleja, jotka hengittävät. Onko vuori viskoosia tai cuproa. Jos vuori on polyesteriä, on aivan sama mitä materiaalia päällinen on, koska vaate ei enää hengitä eikä ime kosteutta käyttäjästä ja on hiostava ja kuuma käyttää.

Kannattaa selvittää myös minkä tyyppisiä pukuja kyseinen vaatturi tai vaatturiliike valmistaa. Toisen vaatturin tyyli on valmistaa voimakkaasti tuettuja, melko harteikkaita, syvällä hihanaukolla olevia takkeja ja toisen taas kevyesti canvas- kankaalla tuettu pehmeäolkapäinen ja lähelle vartaloa mitoitettu rento irtotakki. Takkeja voidaan valmistaa monella erilaisella rakenteella ja erityylisinä, joten selvitä mitä rakenteita ja tyylejä vaatturi osaa ja haluaa valmistaa. 

Selvitä mitä kaikkea puvun valmistuksen hinta sisältää

Usein perus hinta sisältää: vuoritetun takin, 1-2 povitaskua, normaalit päällitaskut, joillakin hinta sisältää halkiot, toisella taas ei. Joillakin housuun kuulu vain yksi takatasku, toisella kaksi. Joku tekee napinreiät koneella ja käsin tehtynä ne maksavat ekstraa. 

Kannattaa siis listata omat toiveet paperille, jos niitä on. Jos olet näistä asioista kovin epävarma, osaa hyvä vaatturi ohjata sinua oikeisiin ratkaisuihin kysymällä ja opastamalla sinua. Kannattaa muistaa, ettei tyhmää kysymystä ole. Jos ei jotain tiedä tai ymmärrä pitää rohkeasti kysyä asiaa. Vaatturia voit lähestyä, vaikka sähköpostilla tai soittamalla ensin ja kysellä edellä listattuja asioita.

Takkeja voidaan valmistaa monella erilaisella rakenteella ja erityylisinä, joten selvitä mitä rakenteita ja tyylejä vaatturi osaa ja haluaa valmistaa.