Vaatturiliikkeen valitseminen

Mitä asioita tulee ottaa huomioon vaatturia etsiessä

Vaatturin valinta ja puvun tilaus – huomioon otettavia asioita

Suomessa vaatturikunta on melko pieni, ja vaatturit toimivat itsenäisesti omissa liikkeissään. Vaatturi hoitaa kaiken itse: puvun suunnittelun, kaavojen valmistuksen ja puvun valmistuksen alusta loppuun asti.

Ulkomailla tilanne on usein toisin. Siellä on vaatturiliikkeitä, joissa on erikseen myynti- ja mittaushenkilöt. Nämä vaatturit ottavat mitat ja suunnittelevat puvun asiakkaan kanssa sekä hoitavat myös sovitukset. Itse puvun valmistavat eri henkilöt joko liikkeen työpajassa tai jossain muualla. Liikkeet teettävät osan töistä ulkopuolisilla työpajoilla alihankintana ja jopa kokonaan toisessa kaupungissa tai maassa.

Alusta loppuun prosessin vievällä vaatturilla on etunaan se, että hän näkee vaatteen asiakkaan yllä ja osaa näin valmistusvaiheessa ottaa huomioon asiakkaan vartalon muodot.

Vaatturia valitessa kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

Puvun valmistuspaikka

Paikan päällä vai jossain muualla.

Puvun rakenne

”Full canvas” eli ilman liimakangasta. Tämä takaa parhaan rakenteen. Takin etuosan kangas säilyttää luonnollisen laskeutuvuuden ja hengittävyyden. Takki tuntuu päällä miellyttävältä.

”Half canvas” eli liimakangas ja puolikas rintaliinarakenne. Tässä rakenteessa rintaliina jatkuu takin kauluskäänteeseen asti ja antaa kauluskäänteelle kauniin rullauksen.

Liimakangasrakenteessa takin etuosa on tuettu siihen kiinni liimattavalla tukikankaalla ja mahdollisella pienellä rintaliinalla, joka on valmistettu canvas- kankaasta. Tämä on nopein ja helpoin tapa tukea takin etuosa. Tätä käytetään enimmäkseen mitta- ja valmispuvuissa, mutta harvemmin räätälintyönä tehdyssä puvussa, jollei materiaali sitä vaadi.

Kaikki vaatturipukuja myyvien liikkeiden puvut eivät ole automaattisesti irtoliinarakenteella valmistettuja. Sen sijaan lähes poikkeuksetta Aasiasta tuoduissa puvuissa on käytetty vahvaa liimatuentaa.

Puvussa käytettävät materiaalit

Selvitä, onko päällikangas laadukasta villaa, pellavaa vai puuvillaa. Tähän vaikuttaa puvun käyttötarkoitus. Ovatko tukiliinat, taskupussikankaat ja housun vyötärönauhan sisäpuoli hengittäviä luonnonmateriaaleja ja onko vuori viskoosia tai cuproa? Jos vuori on polyesteriä, päälliskankaan materiaalilla ei ole väliä, koska vaate ei hengitä eikä ime ihon kosteutta. Se on myös hiostava ja kuuma.

Kannattaa selvittää myös, minkä tyyppisiä pukuja kyseinen vaatturi tai vaatturiliike valmistaa. Osa vaattureista valmistaa voimakkaasti tuettuja, melko harteikkaita, syvällä hihanaukolla olevia takkeja ja osa taas kevyesti canvas-kankaalla tuettuja pehmeäolkapäisiä ja lähelle vartaloa mitoitettuja rentoja irtotakkeja. Koska takkeja voidaan valmistaa monella eri rakenteella ja erityylisinä, selvitä, mitä rakenteita ja tyylejä vaatturi osaa ja haluaa valmistaa.

Puvun valmistuksen hinta

Usein perus hinta sisältää: vuoritetun takin, 1-2 povitaskua, normaalit päällitaskut, joillakin hinta sisältää halkiot, toisella taas ei. Joillakin housuun kuulu vain yksi takatasku, toisella kaksi.  Napinreiät voivat olla joko koneella tehdyt tai käsin ommellut, jolloin hinta on kalliimpi. 

Omia mahdollisia toiveita kannattaa siis pohtia etukäteen, ja ammattitaitoinen vaatturi osaa opastaa oikeisiin ratkaisuihin. Vaatturiin voi olla myös etukäteen yhteydessä esimerkiksi sähköpostilla tai puhelimitse ja kysellä rohkeasti edellä mainituista asioista.

Takkeja voidaan valmistaa monella eri rakenteella ja erityylisinä, joten selvitä, mitä rakenteita ja tyylejä vaatturi osaa ja haluaa valmistaa.