Valmispuku

(RTW / ready-to-wear)

MTO-Puku

(MTO / made-to-order)

Laaja valikoima eri malleja ja valmistajia

Valmispuku on numerokokoinen liikkeestä ostettava puku, johon voidaan tehdä muutoksia kuten lyhennyksiä ja kavennuksia. Valmispukuja on tarjolla todella laaja kirjo. On varsin edullisista markettipuvuista aina italialaisiin tunnettujen pukumerkkien huippulaatuisiin valmispukuihin.

Mitä sitten kannattaa ottaa huomioon valmispukua ostettaessa? Kuinka usein pukua tarvitsee, eli kuinka paljon siihen kannattaa sijoittaa? Jos tarve on hyvin vähäinen, edullisempikin puku riittää, mutta jos pukua käytetään usein, kannattaa panostaa laatuun.

Edullinen valmispuku

Kuten kaikissa puvuissa, materiaalit näyttelevät suurta osaa puvun käyttömukavuudessa. Edullinen puku on valmistettu edullisimmista materiaaleista. Materiaalit ovat usein villasekoitteita tai polyesteriä tai jotakin muuta tekokuitua, kuten vuorimateriaalitkin. Edullinen puku on usein myös valmistettu mahdollisimman yksinkertaisesti. Kaikki ne kohdat, joissa voidaan käyttää ompelun sijasta liimanauhaa ovat liimattu. Kuten takin helma, hihansuut ja monet muut kohdat. Tämä aiheuttaa sen, että vaate menettää ajan myötä ryhtinsä, kun liimaukset hapertuvat.

Koska edullinen puku on valmistettu mahdollisimman halvalla, kaavasuunnittelustakin on tingitty, joten sen istuvuuskaan ei yleensä ole kovin hyvä.

Korkealaatuinen valmispuku

Materiaalit ovat hengittäviä. Päällinen 100% villaa, puuvillaa, pellavaa ja/ tai yhdistettynä muihin korkealaatuisiin luonnonmateriaaleihin kuten cashmeren ja mohairiin. Vuorikankaina on käytetty viskoosia, cuproa tai jopa silkkiä. Näin ollen puku on miellyttävä käyttää, koska se hengittää ja imee kosteutta käyttäjästään tuntumatta kuumalle tai hiostavalle.

Erittäin korkealaatuisissa valmispuvuissa on takki valmistettu irtoliinarakenteella.

Valmispuku hankittuna

Kun olet hankkinut puvun, käy näyttämässä sitä vaatturilla, joka osaa kertoa varmasti onko se oikeankokoinen ja mitä muutoksia siihen kannattaa, tarvitsee tai voi tehdä ja mitä muutokset kustantavat. Mikäli olet ostanut vääränkokoisen puvun voi sen mahdollisesti vielä palauttaa tai vaihtaa oikeankokoiseen.

Harkitset puvun hankintaa

Kannattaa keskustella asiasta vaatturin kanssa. Vain pieni joukko ihmisistä sopii keskiarvovartaloon, johon valmispukujen rungot on suunniteltu. Olkapäiden korkeuserot, loivuudet ja korkeudet, ryhtiasento: kumara tai suora, mittasuhteet: pitkät/lyhyet jalat, pitkä/lyhyt selkä, pitkät/lyhyet kädet ja monta muuta seikkaa esimerkkeinä siitä mitkä vaikuttavat siihen, ettei valmispuku välttämättä sovellu ja on vähintään harkittava mittapuvun teettämistä. Erikoisvartaloiden kohdalla monesti räätälityönä valmistettu puku on ainut vaihtoehto.

Kuten kaikissa puvuissa, materiaalit näyttelevät suurta osaa puvun käyttömukavuudessa. Edullinen puku on valmistettu edullisimmista materiaaleista.

MTO-puku (MTO / made-to-order)

MTO-puku on myös numerokokoinen valmispuku, johon voidaan valita kangas sekä vaikuttaa pituusmuutoksiin, kuten hihojen ja lahkeiden pituuksiin. Joissakin versioissa voidaan vaikuttaa myös housun ja takin vyötärön mittaan. Esimerkiksi, jos olet mieltynyt valmistajan tiettyyn malliin mutta haluat sen toisen värisenä, eri materiaalilla tai vain tietyillä ominaisuuksilla, jotka ovat säädettävissä.

MTO-puku (made-to-order) sekoitetaan usein mittapukuun (made-to-measure). Mittapuku luokitellaan lähes täysiveriseksi tilausvaatteeksi eikä sitä voi verrata MTO-pukuun tai valmispukuun.