Valmispuku

(RTW / ready-to-wear)

MTO-Puku

(MTO / made-to-order)

Laaja valikoima eri malleja ja valmistajia

Valmispuku on liikkeestä ostettava numerokokoinen puku, johon voidaan tehdä muutoksia, kuten lyhennyksiä ja kavennuksia. Valmispukuja on tarjolla runsaasti erilaisia edullisista markettipuvuista aina italialaisiin tunnettujen pukumerkkien huippulaatuisiin valmispukuihin.

Valmispukua ostettaessa kannattaa ottaa huomioon, kuinka usein pukua tarvitsee eli kuinka paljon siihen kannattaa sijoittaa. Jos tarve on hyvin vähäinen, edullisempikin puku riittää, mutta jos pukua käytetään usein, kannattaa panostaa laatuun.

Edullinen valmispuku

Kuten kaikissa puvuissa, materiaalit vaikuttavat merkittävästi valmispuvun käyttömukavuuteen. Edullinen puku on valmistettu edullisimmista materiaaleista. Materiaalit ovat usein villasekoitteita tai polyesteriä tai jotakin muuta tekokuitua kuten vuorimateriaalitkin. Edullinen puku on usein myös valmistettu mahdollisimman yksinkertaisesti. Kaikki ne kohdat, joissa voidaan käyttää ompelun sijasta liimanauhaa ovat liimattu, esimerkiksi takin helma ja hihansuut. Tämän vuoksi vaate menettää ajan myötä ryhtinsä, kun liimaukset hapertuvat.

Edullinen puku on valmistettu mahdollisimman halvalla, joten kaavasuunnittelustakin on tingitty. Tällöin puvun istuvuuskaan ei yleensä ole kovin hyvä.

Korkealaatuinen valmispuku

Tällaisen puvun materiaalit ovat hengittäviä. Päällinen on 100% villaa, puuvillaa, pellavaa ,ja/tai siihen on yhdistettynä muita korkealaatuisia luonnonmateriaaleja, kuten cashmerea ja mohairia. Vuorikankaina on käytetty viskoosia, cuproa tai jopa silkkiä. Näin ollen pukua on miellyttävä käyttää, koska se hengittää ja imee kosteutta käyttäjästään tuntumatta kuumalle tai hiostavalle.

Erittäin korkealaatuisten valmispukujen takki on valmistettu irtoliinarakenteella.

Valmispuku hankittuna

Kun olet hankkinut puvun, käy näyttämässä sitä vaatturilla, joka osaa kertoa onko se oikeankokoinen ja mitä muutoksia siihen kannattaa, tarvitsee tai voi tehdä ja mitä muutokset maksavat. Mikäli olet ostanut vääränkokoisen puvun, voi sen mahdollisesti vielä palauttaa tai vaihtaa oikeankokoiseen.

Jos harkitset valmispuvun hankintaa

Hankinnasta kannattaa keskustella asiasta vaatturin kanssa. Vain pieni osa ihmisistä on keskiarvovartalon mukaisia, jonka mukaan valmispukujen rungot on suunniteltu. Puvun istuvuuteen vaikuttavat olkapäiden korkeusero ja loivuus, ryhti (kumara vai suora), mittasuhteet (jalkojen, käsien ja selän pituus) ja monet muut seikat, joiden vuoksi valmispuku ei välttämättä sovellu ja on vähintään harkittava mittapuvun teettämistä. Räätälityönä valmistettu puku saattaakin olla ainut vaihtoehto, jos asiakkaalla on niin sanottu erikoisvartalo.

Kuten kaikissa puvuissa, materiaalit vaikuttavat merkittävästi valmispuvun käyttömukavuuteen. Edullinen puku on valmistettu edullisista materiaaleista.

MTO-puku (MTO / made-to-order)

MTO-puku on myös numerokokoinen valmispuku, johon voidaan valita kangas ja jossa voidaan vaikuttaa esimerkiksi hihojen ja lahkeiden pituuksiinbtai myös housun ja takin vyötärön mittaan. Tällainen puku on käteväesimerkiksi silloin, jos olet mieltynyt valmistajan tiettyyn malliin ja haluat siitä puvun, joka on erivärinen, siinä on käytetty eri materiaalia tai siinä on tiettyjä säädettäviä ominaisuuksia.

MTO-puku (made-to-order) sekoitetaan usein mittapukuun (made-to-measure). Mittapuku luokitellaan lähes täysiveriseksi tilausvaatteeksi, eikä sitä voi verrata MTO-pukuun tai valmispukuun.