Räätälipuku

(Bespoke tailoring)
Käytetyt nimitykset: räätälipuku, vaatturipuku, tilauspuku, käsityöpuku

Taidokas käsityö näkyy ja kertoo käyttäjästään

Räätälin eli vaatturin tekemä puku viestii käyttäjänsä laatutietoisuudesta ja on edustava kaikissa tilanteissa. Räätälipuku on taidokkaasti käsityönä valmistettu uniikki yksittäiskappale ja alansa huippua. Se rakentuu kantajansa ympärille useiden sovitusten myötä ja on näin ollen istuvuudeltaan ensiluokkainen. Räätälipuvun valmistus alkaa tapaamisella, jossa otetaan asiakkaasta mitat, valitaan kangas ja suunnitellaan puvun leikkaus sekä siihen halutut yksityiskohdat. Tässä ovat apuna vaatturin materiaalin tuntemus, harjaantunut silmä sekä ammatillinen osaaminen opastaa asiakasta valitsemaan hänen vartaloonsa parhaiten sopivat yksityiskohdat ja malliratkaisut.

Suomen vaatturikunta on nykypäivänä hyvin pieni ja käsityönä räätälipukuja valmistavia vaattureita on Suomessa vähän. Moni toimii yksinyrittäjänä ja valmistaa puvun alusta loppuun asti itse. Ulkomailta löytyy vielä liikkeitä, joissa on useita eri vaiheiden valmistajia, kuten kaavantekijöitä, leikkaajia, valmistajia, prässääjiä. Useimmiten vaatturimestari ottaa mitat ja kaavoittaa, jonka jälkeen puku siirtyy valmistumaan muille tekijöille.

Räätälipuvun valmistus lyhyesti

Vaattureilla on erilaisia työskentelytapoja ja menetelmiä. Kaikki tavat päätyvät yhteiseen lopputulokseen; Yksilölliseen istuvaan pukuun.

Räätälipuvun valmistus alkaa sillä, että vaatturi kaavoittaa asiakkaan mittojen mukaisen yksilöllisen kaavan, leikkaa kankaan käsin ja kokoaa harsimalla puvun ensimmäiseen sovitukseen.

1. Sovitus

Ensimmäisessä sovituksessa vaatturi varmistaa kokonaisuuden: mittasuhteet ja tasapainon. Määritellään mm. kuosin leveys, kauluksen hakaus, helman pituus.

Hyvin leikatulla ja sovitetulla puvulla korostetaan asiakkaan hyviä puolia ja otetaan huomioon yksilöllisiä ominaispiirteitä.

Sovituksen jälkeen puku puretaan osiin ja siihen merkataan tarvittavat sovitusmuutokset. Toiseen sovitukseen puku ommellaan lähes valmiiksi.

2. Sovitus

Toisessa sovituksessa tarkistetaan mm. kauluksen, hihojen ja hartioiden istuvuus.

Hyvin istuvaa pukua on miellyttävä käyttää.

Tarvittaessa pukuun tehdään vielä viimeiset muutokset, muutoin puku viimeistellään valmiiksi asti.

3. Sovitus

Kolmannessa sovituksessa varmistetaan, että kaikki on kunnossa. Todetaan, että tavoitteet ja lopputulos on saavutettu.

Tarpeen vaatiessa suoritetaan loppusilaukset ennen puvun luovutusta.

Räätälipuku tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden, lukuisien kangasvaihtoehtojen, monien erilaisten yksityiskohtiensa ja rakenteiden takia, luoda yhdessä räätälin kanssa omiin tarpeisiinsa sopivan puvun.

Räätälipuvussa käytetään yleisesti aitoja korkealuokkaisia luonnonmateriaaleja niin päällisessä, irtoliinoissa kuin vuorimateriaaleissa. Räätälipuku on ekologinen ja kestävä tuote, johon on jätetty varakankaita saumoihin mahdollisia muutostarpeita varten. Oikein huollettuna, käsityönä valmistettu puku kestää vuosia.