Räätälipuku

(bespoke tailoring)
Käytetyt termit: räätälipuku, vaatturipuku, tilauspuku, käsityöpuku

Taidokas käsityö näkyy ja kertoo käyttäjästään

Räätälin eli vaatturin tekemä puku viestii käyttäjänsä laatutietoisuudesta ja on edustava kaikissa tilanteissa. Räätälipuku on taidokkaasti käsityönä valmistettu uniikki yksittäiskappale ja alansa huippua. Se rakentuu kantajansa ympärille useiden sovitusten myötä ja on näin ollen istuvuudeltaan ensiluokkainen. Räätälipuvun valmistus alkaa tapaamisella, jolloin asiakkaasta otetaan mitat, valitaan kangas ja suunnitellaan puvun leikkaus sekä siihen halutut yksityiskohdat. Tässä ovat apuna vaatturin materiaalin tuntemus, harjaantunut silmä sekä ammatillinen osaaminen. Vaatturi osaa opastaa asiakasta valitsemaan omaan vartaloonsa parhaiten sopivat yksityiskohdat ja malliratkaisut.

Suomen nykyinen vaatturikunta on hyvin pieni,  ja käsityönä räätälipukuja valmistavia vaattureita on Suomessa vähän. Moni toimii yksinyrittäjänä ja valmistaa puvun alusta loppuun asti itse.

Ulkomailla on liikkeitä, joissa on useita eri vaiheiden valmistajia, kuten kaavantekijöitä, leikkaajia, valmistajia, prässääjiä. Useimmiten vaatturimestari ottaa mitat ja kaavoittaa, minkä jälkeen puku siirtyy valmistumaan muille tekijöille.

Räätälipuvun valmistus lyhyesti

Vaattureilla on erilaisia työskentelytapoja ja menetelmiä. Lopputulos on kuitenkin sama – yksilöllinen ja istuva puku.

Räätälipuvun valmistus alkaa, kun vaatturi kaavoittaa asiakkaan mittojen mukaisen yksilöllisen kaavan, leikkaa kankaan käsin ja kokoaa puvun harsimalla ensimmäistä sovitusta varten.

1. Sovitus

Ensimmäisessä sovituksessa vaatturi varmistaa kokonaisuuden: mittasuhteet ja tasapainon. Tällöin määritellään mm. kuosin leveys, kauluksen hakaus ja helman pituus.

Hyvin leikatulla ja sovitetulla puvulla korostetaan asiakkaan vartalon hyviä puolia ja otetaan huomioon yksilöllisiä ominaispiirteitä.

Sovituksen jälkeen puku puretaan osiin ja siihen merkitään tarvittavat sovitusmuutokset. Toiseen sovitukseen puku ommellaan lähes valmiiksi.

2. Sovitus

Toisessa sovituksessa tarkistetaan mm. kauluksen, hihojen ja hartioiden istuvuus.

Tarvittaessa pukuun tehdään vielä viimeiset muutokset, mutta muutoin puku viimeistellään valmiiksi asti.

3. Sovitus

Kolmannessa sovituksessa varmistetaan, että tavoitteet ja haluttu lopputulos on saavutettu.

Tarpeen vaatiessa tehdään vielä loppusilaukset ennen puvun luovutusta.

Lukuisien kangasvaihtoehtojen ja erilaisten yksityiskohtien ja rakenteiden ansiosta räätälipuku tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden luoda yhdessä räätälin kanssa omiin tarpeisiinsa sopivan puvun.

Räätälipuvussa käytetään yleensä aitoja korkealaatuisia luonnonmateriaaleja niin päällisessä, irtoliinoissa kuin vuorimateriaaleissa. Räätälipuku on ekologinen ja kestävä tuote, jonka saumoihin on jätetty varakankaita mahdollisia muutostarpeita varten. Oikein huollettuna, käsityönä valmistettu puku kestää vuosia, ja hyvin istuvaa pukua on miellyttävä käyttää.