Suurten juhlien asu

Frakki on (länsimaisessa kulttuurissa) juhlallisin ja muodollisin käytössä oleva miesten juhlapuku. Nykyään sitä käytetään akateemisissa tilaisuuksissa ja seremonioissa, valtiollisissa juhlatilaisuuksissa, arvokkaammissa häissä ja juhlissa. Frakin voi korvata ainoastaan tummalla puvulla, kansallispuvulla tai juhlaunivormulla. Frakkia ei voi koskaan korvata smokilla. 

Frakki on suurten juhlien asu ja se on aina musta tai yönsininen. Frakin ja tumman puvun kanssa voidaan käyttää pieniä kunniamerkkejä, ellei toisin määrätä. Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhla on tasavallan arvokkain tilaisuus, jossa käytetään isoja kunniamerkkejä. Frakin kanssa käytetään aina valkoisia liivejä, helmiäisnapeilla, paitsi akateemisissa päivätilaisuuksissa, jolloin on käytössä mustat liivit sekä kengät ovat myös mustat nahkakengät. Solmuke on aina valkoinen puuvilla solmuke, mikä on valmistettu marsella-kankaasta kuten frakin valkoinen liivikin. Tummaa solmuketta käyttävät ainoastaan hovimestarit. 

Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa. Taskukelloa sen sijaan voi käyttää liivin taskussa. Frakin kanssa kengät ovat sileät kiiltonahkakengät tai erittäin korkeakiiltoiset nahkakengät ohuella nahkapohjalla. Sukat ovat ohuet ja juhlavat, mieluiten silkkiset mustat polvisukat. Kun frakki korvataan tummalla puvulla, käytetään juhlavinta solmiota, helmen tai hopean harmaata silkkisolmiota. Kun frakki korvataan kansallispuvulla, on kuitenkin huomioitavaa, että tuolloin pariskunnan molemmat osapuolet pukeutuvat kansallispukuun.

Naisen juhlapuku

Naisen asu on täyspitkä ja juhlavasta materiaalista valmistettu juhlapuku. Juhlakankaina käytetään mm. silkkiä, satiinia, samettia, brokadia, kirjailtua juhlakangasta. Asu voi olla linjaltaan leveä tai kapea ja se saa olla avonainen tai olkaimeton. Juhlapuvun kengät ovat sirokorkoiset, umpikärkiset avokkaat tai sandaletit. Materiaalina voi olla ohutta nahkaa, puvun väristä satiinia tai muuta juhlavaa. Iltalaukku on pieni ja siro, kädessä kannettava, mikä on valmistettu nahasta tai juhlavasta kankaasta. Se voi olla kirjailtu tai helmikoristeltu eikä siinnä ole hihnaa tai hihna on aivan lyhyt, ranteessa pidettävä. Kengät ja laukku tulee olla saman sävyiset, mieluiten samasta materiaalista valmistetut. Jos käytetään käsineitä, ovat ne aina pitkät, kyynärpään yli ulottuvat ja valmistettu ohuesta valkoisesta nahasta, silkistä tai satiinista. Korut ovat juhlapuvun kanssa arvokoruja tai tyylikkäistä ja juhlavia fantasiakoruja kuten strassi- ja lasikoruja. Diadeemin käyttö on mahdollista. Kunniamerkkejä voidaan käyttää juhlapuvun kanssa kutsujan niin toivoessa. Ne kiinnitetään rinnan vasemmalle puolelle vaakasuoraan. Juhlapuvun kanssa käytetään pitkää takkia tai viittaa, talvella myös turkkia.