Smokki on miehen iltapuku

Smokkitakissa on silkkiset kauluskäänteet ja silkkinauha housun sivusaumassa. Smokki on perinteisesti musta tai yönsininen. Solmuke on musta, ja sen kanssa käytetään mustaa cummerbund-vyötä tai mustaa smokkiliiviä sekä juhlavia kenkiä ja polvisukkia. Kello on myös juhlakello, jos sitä käytetään. 

Smokkipaitoja on erilaisia. Paidan kaulus voi olla siipikaulus, kuten frakissa, tai normaali taitekaulus. Paidan etuosa voi olla sileä tai laskostettu. Siinä voi olla piilonapitus tai mustat onyx-koristenapit. Smokki voi olla myös täysin erilainen: takki voi olla sileää samettia tai vaikka silkkiä, takissa voi olla ”glitteriä” tai se voi olla esimerkiksi viininpunainen. 

Smokilla mies voi ilmentää persoonallisuuttaan säilyttäen kuitenkin pukeutumiskoodin mukaisen juhlavuuden. Smokissa ei kanneta isoja kunniamerkkejä. Pienoiskunniamerkkejä voidaan kantaa silloin, kun kutsussa on siitä maininta.

Naisen iltapuku

Naisen asu on juhlavasta materiaalista valmistettu yksi- tai kaksiosainen iltapuku, juhlava housupuku tai naisten smokki. Iltapuku voi olla täyspitkä tai nilkkaan ulottuva tai muodin ja tilaisuuden salliessa lyhyempi. Mitä juhlavampi tilaisuus on, sitä varmempi valinta on pitkä iltapuku. 

Kengät ovat sirokorkoiset avokkaat tai sandaalit, materiaaleina ohutta nahkaa, lakeeria, ohutta silkkiä tai brokadia. Laukku on siro, kädessä kannettava tai pieni olkalaukku joko nahkaa tai kangasta. Käsineitä ei yleensä käytetä, mutta nilkkapituisen puvun kanssa voi käyttää lyhyitä valkoisia käsineitä ja pitkän tai nilkkapituisen puvun kanssa puolipitkiä, alle kyynärpään jääviä käsineitä. Sukat ovat ohuet, asun väreihin sopivat, kuvioidut, metallivälkkeiset tai tummasävyiset. 

Iltapuvun kanssa voidaan käyttää arvo- tai fantasiakoruja. Pienoiskunniamerkkejä käytetään, jos ne on mainittu kutsussa. Päällysvaatteena käytetään iltapuvun tyylinmukaisesti juhlavaa vuodenaikaan sopivaa takkia, viittaa tai saalia, talvella turkkia tai turkisjakkua.