Monipuolinen käyttöpuku

Tumma puku on miehen monikäyttöisin puku, ja sen tulisi kuulua jokaisen vaatekaapin varustukseen. Tumma puku sopii esimerkiksi hautajaisiin, iltapäivävastaanotoille, cocktail-kutsuille, häihin, vierailuille tai onnittelukäynneille. Tumma puku on yksivärinen; musta, tummansininen tai aivan tummanharmaa tai grafiitinharmaa.

Tumman puvun kanssa käytettävä solmio valitaan tilaisuuden mukaan. Virallisissa tilaisuuksissa solmio on mieluiten juhlava hopeanharmaa, mahdollisesti kuvioitu, niin että kuvio on kudottu kankaaseen. Epävirallisemmissa tilaisuuksissa solmio voi olla värikkäämpi ja kuvioidumpi. Juhlatilaisuuksissa voidaan käyttää myös mustaa tai värillistä solmuketta.

Tummalla puvulla voi korvata frakin tai smokin, jos se on pukukoodiksi kutsussa ilmoitettu. Käytettäessä tummaa pukua frakin asemasta tulee käyttää kääntökalvosin paitaa, kalvosinnappeja, hillittyä hopeanharmaata solmiota, tummia puvun väriin sopivia polvisukkia ja juhlavia nahkakenkiä sekä juhlakelloa, jos kellon pukee.

Juhlakengät ovat ohutpohjaiset, mielellään nahkapohjaiset ja kengän päällinen ilman reikäkuviointia. Mustat kumipohjaiset kävelykengät eivät tule kyseeseen. Juhlakengät tulee muistaa kiillottaa. 

Hyvin istuvassa puvussa paidan hihat ovat ranteen ja kämmenen yhtymäkohtaan asti. Paidan kalvosimen tulee näkyä noin 1-2 cm takin hihan alta. Housun lahkeet laskeutuvat kauniisti suorana kengän päälle. 

Korvattaessa tummalla puvulla smokki on asusteiden osalta valinnan mahdollisuudet vapaammat. Asusteiden tulee kuitenkin olla juhlavat. Ruutu- tai raitapaita ei käy. Väri voi olla kuitenkin musta tai tummansininen valkoisen sijaan. Kaulaan voi laittaa rusetin tai solmion. Kengät voivat olla rohkeammat, mutta kuitenkin juhlavat, mutta kävelykengät eivät edelleenkään tule kyseeseen.

Paidan ei tarvitse olla kääntökalvosinpaita. Sukat ovat polvipituiset ja asuun sopivat, kuten yleensäkin puvun kanssa.

Tumman puvun kanssa tulisi käyttää tummaa, puvun takin helman peittävää, mielellään polveen asti tai puoleen reiteen ylettyvää päällystakkia ja juhlavaa kaulahuivia. Päähine tulee olla myös tumma ja riittävän muodollinen.

Naisen asu

Naisen asu on juhlavasta materiaalista valmistettu yksi- tai kaksiosainen iltapuku tai juhlava housupuku. Iltapuku voi olla täyspitkä, nilkkaan ulottuva tai muodin ja tilaisuuden salliessa lyhyempi. Mitä juhlavampi tilaisuus on, sitä varmempi valinta on pitkä iltapuku. 

Kengät ovat sirokorkoiset avokkaat tai sandaalit, materiaaleina ohutta nahkaa, lakeeria, ohutta silkkiä tai brokadia. Laukku on siro, kädessä kannettava tai pieni olkalaukku joko nahkaa tai kangasta. Käsineitä ei yleensä käytetä, mutta nilkkapituisen puvun kanssa voi käyttää lyhyitä valkoisia käsineitä ja pitkän tai nilkkapituisen puvun kanssa puolipitkiä, alle kyynärpään jääviä hanskoja. Sukat ovat ohuet, asun väreihin sopivat, kuvioidut, metallivälkkeiset tai tummasävyiset.

Iltapuvun kanssa voidaan käyttää arvo- tai fantasiakoruja. Pienoiskunniamerkkejä käytetään, jos ne on mainittu kutsussa. Päällysvaatteena käytetään iltapuvun tyylinmukaisesti juhlavaa, vuodenaikaan sopivaa takkia, viittaa tai saalia, talvella turkkia tai turkisjakkua.

Naisen vierailupuku

Naisen vierailupuku vastaa miehen tummaa pukua ennen kello 18:00 alkavissa tilaisuuksissa. Vierailupuku voi olla hienostunut leninki, kevyt jakkupuku, yhtenäinen takin ja leningin yhdistelmä tai elegantti housuasu. 

Kengät ovat sisäkäyttöön tarkoitetut ohutpohjaiset avokkaat. Sukkahousut ovat ohuet ja yksiväriset, joko ihonväriset, puvun väriin tai kenkiin sointuvat. Laukku on pieni kirjakuorimallinen, nahkainen käsilaukku tai siro olkalaukku. Vierailupuvun kanssa voidaan käyttää käsineitä ja hattua. Hatun tulee olla kepeä ja arvokas, ja sen koristeeksi sopivat harsot, sulat sekä kukat. Voidaan käyttää aitoja tai fantasiakoruja. 

Kunniamerkkejä käytetään, jos kutsussa on sitä edellytetty. Päällysvaatteeksi sopii kevyt ulsteri, takki, jakku, saali, turkisjakku tai stoola.