Vaatturin viesti – Jukka Sundstedt – vaatturimestari kolmannessa sukupolvessa

Tänä vuonna 75:tä juhlavuotta viettävä vaatturimestari Jukka Sundstedt on toiminut kunnioitettavat 57 vuotta vaatturina. Jukan elämään on vaatturin työssä mahtunut paljon mielenkiintoisia kohtaamisia ja toisista asiakkaista on tullut hänen läheisiä ystäviään.

Maaliskuussa 2024 Jukka avasi meille ovensa ja pääsimme kurkistamaan hänen maailmaansa Tampereen Lielahdessa. Jukka siirsi 13 vuotta sitten vaatturiliikkeensä omakotitalon yhteyteen. Talossa on erilliset tilat vaatturiliikkeelle ja loistavat tilat itse työskentelyyn. Jukka toteaakin vinkkinä uudelle vaatturisukupolvelle, että kannattaa liiketoiminnan kannattavuuden kannalta pohtia tarkasti voisiko liiketoiminnan yhdistää oman kodin yhteyteen. Näin säästytään ylimääräisiltä lisäkuluilta ja työhuoneelle meno ei vaadi sen kummempia ponnisteluja. ”Asiakkaat arvostavat helppoa saapumista, parkkipaikkoja ja kiireettömyyttä. Saatetaan juoda kahvit olohuoneessa ja siirrytään siitä erillisiin tiloihin vaatturiliikkeen puolelle”, Jukka toteaa.

Jukan vaari perusti T. Sundstedt -nimisen vaatturiliikkeen vuonna 1927. Vuonna 1965 Jukan isä jatkoi toimintaa Hämeenpuisto 8:ssa ja vuotta myöhemmin Jukka siirtyi isälleen töihin. Vuonna 1984 vaatturiliikkeen toiminta siirtyi Jukan nimiin. Jukan isän aikana liikkeessä työskenteli kahdeksan tekijää ja Jukan aikana kaksi.

Jukka on toiminut nyt 57 vuotta vaatturimestarina mutta toteaa silti, että jos tulisi jokin hyvä koulutusmahdollisuus, niin hän lähtisi ehdottomasti opiskelemaan lisää alaa. Lopuksi hän lisää, että vaatturin työssä et tule koskaan valmiiksi.

Vaatturin työ on käsityötä ja vaatii tarkkaa silmää. Avuksi kannattaa kuitenkin ottaa erilaisia koneita, joiden avulla työn tehokkuus kasvaa. Näistä esimerkkeinä Jukka kertoi käyttäneensä jo pitkään napinreikäkonetta ja pikeerauskonetta. Pikeerauskoneen hänen isänsä otti aikanaan käyttöön ensimmäisenä vaatturiliikkeenä Suomessa.

Vaatturin työssä Jukka nostaa yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi sen, että asiakkaan tulee näyttää hyvältä puvussaan. Kankailla ja muodoilla pystytään vaikuttamaan paljon siihen mitä asiakkaan vartalon ominaisuuksia korostetaan ja mitä pyritään jättämään piiloon. Jukka mainitsee, että paljon on tullut tehtyä pukuja myös erityistarpeisille.

”Asiakkaasta pitää tulla pitkä ja hoikka, vaikka vartalo olisi minkälainen aloittaessa. Puvun suunnittelulla ja leikkauksella saadaan tukevammastakin kaverista solakamman näköinen”, Jukka toteaa.

Jukka muistelee haastavimpia töitä mitä hänellä on ollut ja mainitsee taikuruuden maailmanmestarit. Eräskin taikuri tuli liikkeeseen mukanaan kahdeksan pulua. Pulujen oli tarkoitus mahtua takin sisään, niin että takki näyttää laadukkaalta ja istuvalta puvun takilta ulospäin. Näyttävässä Hämeenpuiston liiketilassa pulun höyhenet vain leijailivat, kun taikuri näytti Jukalle, miten pulujen tulee piiloutua takkiin. Jukan tehtäväksi jäi miettiä miten ommella sellainen takki, jossa on useita erilaisia taikurin tarpeisiin sopivia ominaisuuksia.

Jukka teki pukuja myös tunnetuille hahmoille, kuten Juice Leskiselle ja Urpo Lahtiselle. Tämän lisäksi hän oli itse tarkka pukeutumisestaan. Jukka on aina osallistunut aktiivisesti yrittäjien tapahtumiin ja kokeekin yhdeksi tärkeäksi käyntikortiksi oman pukeutumisensa erilaisissa tapahtumissa.

”Pukeuduin vähän näyttävästi, oli aika erikoisiakin pukuja”, toteaa Jukka Sundstedt.

Nyt Jukka haluaa kannustaa uusia toimijoita alalle ja kutsuukin heidät juttusilleen. Hän jakaa mielellään osaamistaan ja auttaa uusia vaattureita alkuun urallaan. Yrittäjyys on vaatturin työssä oikeastaan ainut polku. Yrittäjyydessä Jukka haluaa vielä muistuttaa liiketoiminnan kannattavuuden tarkempaa tarkastelua ja eläkesäästämistä. Heti alussa yrittäjän kannattaa kiinnittää huomio näihin asioihin ja rakentaa liiketoiminta sen ympärille. Itse työn oppii tekemällä ja vaatturin silmä harjaantuu ajan myötä.

Kiitos paljon Jukka Sundstedt haastattelusta ja oikein hyvää juhlavuotta!

Veera Matilainen